Programul de Îmbogăţire Instrumentală (Instrumental Enrichment - FIE)
Diversele situații în fața cărora care suntem puși atunci când abordăm discipline precum: matematica, literatura, istoria și știința îl privesc, de cele mai multe ori, pe subiect însuși. Informațiile sunt deseori procesate greșit în faza de intrare, ceea ce înseamnă că o eroare la o problemă de matematică poate să nu aibă nicio legătură cu matematica, ci mai degrabă cu o dificultate în a acorda atenție la două surse de informații simultan. De asemenea, incapacitatea de a scrie un eseu ar putea să nu aibă legătură cu o slabă capacitate de scriere, ci mai degrabă poate fi vorba de un eșec în funcția de planificare a scriitorilor. Acest fenomen duce la lacune de realizare, care continuă să crească, deoarece rădăcina problemei – lacunele capacității de învățare – continuă să existe în programele standard.
FIE își propune să reducă lacunele de învățare, ajutând elevii să evite greșelile, prin îmbunătățirea abilităților lor de învățare. Participanții la cursurile de formare în Metoda Feuerstein învață noi modalități de gândire, prin finalizarea sarcinilor în domenii precum: comparația, clasificarea, analiza și sinteza, orientarea în spațiu și timp și raționamentul ipotetic. Astfel, sub atenta îndrumare a mediatorilor Feuerstein, elevii pun în aplicare aceste noi strategii de examinare atât în ceea ce privește materiile școlare, cât și viața de zi cu zi. Odată cu dobândirea de noi concepte, operații cognitive și abilități de metacunoaștere, crește motivația elevilor pentru învățare și autoreglare, aceștia își schimbă atitudinea, transformându-se din elevi pasivi în activi, cu perspective pozitive.

FIE îmbunătățește și dezvoltă:
O atitudine activă de învățare;
Motivația intrinsecă;
Eficiența cognitivă;
Formarea conceptelor;
Raționamentul perspicace.
Instrumentele FIE
Îmbogățirea instrumentală este un program de intervenție cognitivă orientat către proces. CUPRINZÂND 14 „instrumente” special concepute, FIE reprezintă, în fapt, o serie de sarcini de tip creion și hârtie, care pot fi mediate într-o sală de clasă, grup sau individual. Fiecare serie se concentrează pe abilități cognitive diferite, creând condiții sistematice, persistente și structurate pentru implicarea elevilor în rezolvarea problemelor, prin dezvoltarea capacității lor de a înțelege și elabora informații.
