Programul de Evaluare Dinamică (LPAD)

Evaluarea predispoziției de învățare - descoperirea potențialului neexploatat

LPAD-ul lui Feuerstein reprezintă o evaluare cognitivă dinamică utilizată pentru a determina modul în care un individ gândește și învață. Compus din 14 sarcini variate, LPAD folosește un model de testare – mediere – retestare, care încorporează învățarea pe tot parcursul examenului, pentru a descifra funcțiile cognitive ale examinatorului. Învățarea este cea mai importantă parte a procedurii, întrucât creșterea examinatorului este continuu măsurată în raport cu performanțele sale anterioare.

În timpul LPAD, un examinator – numit evaluator – prezintă elevului diverse sarcini de rezolvat, de unul singur. Examinatorul urmărește progresul, observând eventualele dificultăți și erori. În continuare, evaluatorul mediază cursantul, punând întrebări și învățând diferite modalități de soluționare a problemei. Medierea poate fi cât mai scurtă – de cinci minute sau o oră, în funcție de gradul de dificultate. Elevul este apoi testat, pe măsură ce evaluatorul observă ce metode utilizează acesta și cât de multă învățare a fost păstrată în cadrul sarcinilor noi și mai provocatoare. Acest lucru prezintă o înțelegere clară a modului în care examinatorul gândește și învață și cel mai eficient mod de a-i învăța în scopul de a valorifica potențialul lor de învățare latent. Astfel, LPAD diferă de evaluările statice, cum ar fi testele IQ, prin faptul că LPAD încearcă să înțeleagă procesul de învățare al unei persoane, în loc să măsoare cunoștințele actuale raportat la cele ale colegilor.

Grupul LPAD

Examenul LPAD poate fi susținut fie cu o singură persoană, fie într-un grup. Examenul se va da în grup mai ales atunci când se dorește înțelegerea structura cognitivă a grupului (ex.: o grupă de studenți) sau atunci când se vrea identificarea celor mai calificate persoane (ex.: admiteri în universități, promovări/avansări la locul de muncă etc.). În timpul unui examen LPAD de grup, indivizii sunt notați nu numai în raport cu propria evoluție, ci sunt și clasificați în funcție de potențialul demonstrat.

Cui se adresează LPAD?

Cadrelor didactice care doresc să înțeleagă mai bine structura cognitivă a copiilor cu care lucrează;

În cadrul admiterilor în universități;

În mediile profesionale (la locurile de muncă) în care se dorește să se identifice și să se promoveze/avanseze angajații cu potențial.

LPAD-D

LPAD-D este versiunea complet digitalizată a examenului LPAD. De fapt, este LPAD îmbunătățit: testarea tradițională cu pix și hârtie este înlocuită cu sistemul digital, eliminând astfel o mare parte din timpul de așteptare și de lucru. Sistemul digital poate înscrie testul LPAD în mai puțin de cinci minute, creând un profil aprofundat de învățare Feuerstein pentru fiecare examinator, evidențiind performanța în toate cele trei faze ale procesului de soluționare a problemelor: intrare, elaborare și ieșire. Modul facil de utilizare a LPAD-D este soluția ideală atunci când evaluăm simultan grupuri mari de cursanți.