Metoda Feuerstein

Metoda Feuerstein este o tehnică educațională unică inițiată de prof. Reuven Feuerstein (1921-2014), renumit psiholog clinician.

Reprezintă o abordare bazată pe procese, axată pe dezvoltarea abilității de a învăța cum să înveți, valorificând capacitățile intelectuale latente ale unui individ.

Metoda are la bază teoria modificabilității cognitive structurale (SCM) a profesorului Feuerstein. Ea sugerează că, pentru a crea o schimbare sistemică, orice persoană necesită intervenție prin mediere umană; Învățarea Mediată propusă de Feuerstein , presupune o schimbare fundamentală a modului în care persoana este învățată să proceseze și să interacționeze cu informațiile în toate aspectele vieții ei.

Cine poate beneficia de metodă?

Metoda Feuerstein se adresează tuturor celor care sunt interesați să dobândească noi abiltăți de gândire și învătare: dezvoltare emoțională și antrenament cognitiv pentru copii și adulți, inclusiv educație remedială pentru persoane cu dificultăți de adaptare emoțională sau de învățare

Sisteme de învățare prin metoda Feuerstein

De mai bine de 60 de ani și în peste 40 de țări, teoria și sistemele aplicate ale prof. Feuerstein au fost implementate atât în școli, cât și în cadrul clinic. Teoria sa a condus la mai mult de 2.000 de studii de cercetare științifică și nenumărate studii de caz. Metoda cuprinde două sisteme de învățare aplicate:

Testimoniale

Învățător și Mediator Feuerstein Laura Cristiana Iren Costantinescu

„După atâția ani de căutare didactică, am găsit, în sfârșit, răspunsul pentru copiii cu care lucrez! Ei sunt fascinați de „joaca” cu fișele Feuerstein, eu pot lucra cu toți acelasi tip de activități, fără a-i face să se frustreze, cumva, că le aplic o tratare diferențiată, iar eu îmi ating obiectivele cu fiecare în parte: pe cel sub media inteligenței sau nevoii speciale îl ajut să-și modifice structurile cognitive pentru a-i crește IQ-ul cel considerat nemodificabil, pe cel aflat în limitele normale îl ajut să învețe cum să-și dezvolte mecanisme de gândire și găsire de solutii în orice situație, iar pe cel supradotat îl stimulez să-și folosească potențialul la maxim și îl învăț să-și aducă Sinele în acceptare prin echilibrarea cognitivului cu emoționalul. Iar pe mine, profesorul, mă stimulez pas cu pas, pe măsura ce copiii ridică întrebările și răspunsurile la fileu, modificându-mă continuu, fără a mă plictisi, devenind din ce în ce mai creativă. M-am îndrăgostit de Metoda Feuerstein pe viață! Îi mulțumesc din inimă spiritului lui Reuven Feuerstein pentru ceea ce a dăruit lumii din cunoașterea divină! La fel și formatoarei mele, Otilia! Sper să se răspândească cât mai mult în România această cunoaștere!”

Psiholog și Mediator Feurstein Ana Isabella Simion

„Sunt impresionată de claritatea și utilitatea metodei adresată copiilor și nu numai! Am găsit, în sfârșit, o metodă concretă prin care poți dezvolta potențialul cognitiv, inclusiv pentru cei cu nevoi speciale. Mulțumesc, Otilia Todor, sufletul Metodei în România – pentru profesionalism, dar mai ales pentru calitățile tale umane!”

Învățător și mediator Feuerstein Pora Elena Cornelia

„Nu pot să nu spun ceva despre aceasta minunată experiență … Am călcat pe nori de bucurie, mi-am antrenat mintea și mi-am liniștit inima, a fost un curs excelent. Otilia Todor, îți multumesc pentru că m-ai primit în marea familie Feuerstein!”

Prof. Dr. Florian Colceag

„Sistemele de educație specializate pe vârste și pe abilitățile specifice vârstei, pe dezvoltare emoțională și intelectuală fac parte din programele educative denumite generic „gifted education”. Astfel de programe extraordinare sunt: Programul Shichida – destinat vârstelor copilăriei mici, cu performanțe maximale pentru etapa 0-5 ani, Programul Soroban – destinat copiilor kinestezici cu vârste între 5 și 12 ani, în care copii sunt învățați să facă calcul mental cu viteză și precizie, Programul Vedere intuitivă – destinat copiilor senzitivi. Menționez că aceste programe sunt deja în România si că acoperă nevoile educative ale multor categorii de copii greu adaptabili la sistemul clasic de învățământ. Programul Feuerstein și programele menționate sunt rezerva strategică deja testată, ce permit depășirea crizei educaționale, împreună cu alte programe deja existente.”

Prof. Univ. Dr. Eugen Avram, Director Dept. Psihologie, Universitatea din București & psiholog clinician principal Spitalul Bagdasar-Arseni

Am participat la cursul FIE STANDARD I, organizat de dna Otilia Todor în colaborare cu Institutul Feuerstein din Israel, în anul 2017. M-a bucurat să constat că echipa de traineri are experiență practică de lungă durată și un înalt nivel de expertiză. Cursul a avut prezentări teoretice fundamentate științific, expuneri de caz analizate în detaliu și tehnici de lucru cu precizări minuțioase. Formarea în Metoda Feuerstein este o oportunitate pentru psihologi. Recomand serviciile de training și de terapie / intervenție pe care dna Otilia Todor și echipa supervizată de dânsa le oferă.”