Asociația Feuerstein
Deschideți mintea

Pentru a fi profesor sau terapeut în contextul actual este mai provocator decât oricând. Mai multe probleme de disciplină, mai mulţi elevi cu nevoi speciale, mai multă diversitate, mai multă presiune a timpului.

Profesioniştii de astăzi au nevoie de o nouă soluţie, una care să ofere unelte mai bune pentru a realiza schimbări semnificative

Orientaţi de condiţiile societăţii postmoderne şi ghidaţi de principiile profesorului Reuven Feuesrtein specialişti în sfera psiho – educativă (psihologi, psihoterapeuţi si cadre didactice ) au infiinţat în primăvara anului 2008 la Braşov Asociaţia FEUERSTEIN DESCHIDEŢI MINTEA! ca organizaţie non – profit cu scopul de a sprijinii copiii, părinţii şi cadrele didactice în vederea atingerii potenţialului optim de dezvoltare şi scăderea riscului de eşec şcolar cu ajutorul Metodei Feuerstein.

Acum 50 de ani, Profesorul Reuven Feuerstein a susţinut că oricine, indiferent de dizabilitate, îşi poate imbunătăţi abilitatea de a învăţa.

Mai mult decât oricare alt program cognitiv, Metoda Feuerstein a rezistat probei timpului.

Pentru jumatate de secol, sute de mii de copii din toata lumea, pe parcursul vieţii, au realizat transformări esenţiale ale potenţialului lor de invăţare, prin intermediul metodei.

Metoda îsi are rădăcinile în teoria unică a profesorului Feuerstein, respectiv Modificabilitatea Structural Cognitivă (SCM) şi în implementarea Experienţei Învăţării Mediate (MLE), o combinaţie puternică ce permite practicienilor să deblocheze potenţialul ascuns al copilului.

feuerstein_img11

Noi credem cu tărie că lumea lor este viitorul nostru,
de aceea ne punem în slujba copiilor de azi - adulţii de mâine.

Instrumentarea gândirii copilului cu elemente care pot să îl ajute la mobilizarea şi reglarea propriei gândiri cu scopul de a-l ajuta să folosească modalităţi intelectuale superioare în rezolvarea problemelor sale şcolare şi sociale. Străduinţa copilului de a depune o activitate intelectuală autonomă va conduce la creşterea gradului său de independenţă şi îi va schimba percepţia despre sine ca personalitate cognitivă autonomă.

Sprijinirea persoanelor aflate în dificultate prin organizarea de activităţi suport.

Organizarea şi susţinerea cursurilor de formare pentru diverse categorii profesionale.

Despre Reuven Feuerstein

Reuven Feuerstein a studiat la Université de Genève cu celebri psihologi Jean Piaget și Barbel Inhelder și a fost coleg cu nu mai puțin celebrul psiholog Lev Vygotsky. Ulterior, s-a consacrat activității de pedagog, lucrând cu copii supraviețuitori ai Holocaustului, cărora incerca să le stimuleze gândirea.

Făcând aceasta, a pus la punct 14 “instrumente independente de conținut” prin care pedagogii și elevii pot dezvolta funcțiunile cognitive și dobândi deprinderi de invățare eficientă. Feuerstein a organizat aceste “instrumente” într-un program compact, destinat elevilor de peste 9 ani, program cunoscut sub numele de Feuerstein Instrumental Enrichment (Imbogățire Instrumentală).

Toate acestea l-au condus pe savant la concepția fundamentală că inteligența este plastică și nu fixă și că, prin urmare, poate fi invățată (modificabilitatea cognitivă structurală).

Feuerstein și-a testat cu succes teoriile și metodele timp de 50 de ani pe mai multe grupe de subiecti, printre care: inginerii de la o fabrică Motorola (SUA), elevi săraci din mediul rural (statul Bahia, Brazilia), imigranți analfabeți (Etiopia), copii având Sindrom Down sau autiști (Ierusalim), o parte din acești copii cu care a lucrat ajungând să activeze în armata israeliană; elevi de liceu slabi la matematică (Cleveland, Ohio), elevi de vârsta mijlocie, cu dificultăți la citit (Portland, Oregon) etc. Rezultatele acestei munci sunt documentate în peste 1500 de studii.

reuven_feuerstein_img_00